Verbeter jezelf
Wij willen je met dit artikel een aantal tips geven voor sneller leren en hogere cijfers te halen
Hoe bereik je de beste resultaten op een toets en leer je in minder tijd?
Eén dag
We gaan het behandelen met alles wat je gedurende één dag doet. Het begint met opstaan:
1- Niet snoozen
Als je gaat snoozen val je na de wekker opnieuw in slaap. als dat gebeurt val je in een diepe slaap en die duurt langer dan de 9 minuten snoozetijd van je wekker. Als je dan weer wakker wordt ontwaak je uit ene diepe slaap en dat is niet goed, want dat leidt eerder tot slaapstoornissen en verminderde activiteit gedurende de dag. (Dit is bewezen in vele studies). Het beste is dus regelmatig slapen op dezelfde tijd, waardoor de eigenlijk als rond de wektijd vanzelf wakker wordt.
2-Ontbijten
Koolhydraten en niet te veel suiker
Je hersenen hebben veel energie nodig. als je in rust bent en leert, verbruiken je hersenen wel 30% van de energie. Energie zit in Suiker, maar het is beter om niet veel suiker te eten, dat geeft een kortdurende piek in je bloedsuiker gehalte en is snel weer weg. Voor een langere tijd leren gedurende de dag is het eten van koolhydraten beter. Koolhydraten worden door je lichaam beetje voor beetje omgezet in suikers en daardoor krijgt je brein steeds voldoende energie.
En met een Keto dieet dan?
Met koolhydraten zelfs als je een (gematigd) Keto dieet volgt is het beter om in de ochtend enige koolhydraten te eten dan in de avond.
3-Kleuren
De kleur van je omgeving waarin je bent als je studeert heeft een invloed op je geestelijke gesteldheid.
Natuurlijk kunnen er specifieke omstandigheden zijn die bij een persoon anders zijn dan bij de ander. Als je bijvoorbeeld bang bent voor water kan voor jou de kleur blauw wellicht angst oproepen. Maar we gaan even uit van wat algemeen geldend is voor de meeste mensen.
Groen
Groen zorgt voor rust, en een verbeterde concentratie. In onderzoeken is aangetoond dat de concentratie van testpersonen beter is als ze tijdens een lastige taak in een overwegend groene omgeving zijn.
Oranje
Oranje is een stemmings opwekker. Je hersenen zouden door Oranje gestimuleerd worden meer zuurstof op te nemen, dus meer geactiveerd worden. Hoewel dit goed kan zijn voor mensen die “een schop onder de kont” nodig hebben kan het voor veel jongeren wellicht betekenen dat de kleur een overstimulerend effect heeft en dus niet goed is voor een leeromgeving
Blauw
Blauw zorgt voor Productiviteit. Vooral voor intellectueel werk zoals leren, maar ook bijvoorbeeld programmeren is blauw geschikt. Lezen van text in blauw helpt om het begrip te vergroten. Blauw moet niet gebruikt worden als een enkele kleur.
Combinaties met warmere kleuren zoals oranje hebben een positieve visuele impact. In de filmindustrie worden de combinatie van oranje en diverse tinten blauw heel veel gebruikt. Let maar eens op als je een nieuwe serie op Netflix gaat kijken!
4-Bewegen
Eigenlijk is eén van de belangrijkste tips voor sneller leren en hogere cijfers de volgende:
Je hersenen bestaan uit grote hoeveelheden zenuwcellen. Om zenuwcellen te laten functioneren zijn zogenaamde neurotransmitters nodig. Dat zijn stofjes die van het ene zenuw einde naar het andere zenuweinde gaan en geven daarmee zenuwsignalen door.
Verhoogde neurotransmitter productie
Als je een beetje beweegt (10-15 min activiteit met een iets verhoogde hartslag 90-120 bpm) is er gelijk een verhoogde productie van neurotransmitters in je lichaam. Daardoor kan je brein voor de tijdje 1-2 uur beter presteren.
Staan of zitten?
Het zou kunnen dat ook staan in plaats van zitten een verbetering van het leren zou kunnen opleveren, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen.
Afschakelen
Even bewegen of sporten en bijvoorbeeld even naar buiten gaan zorgt ook voor een mentale ontspanning die goed is om het brein actief te houden. Daarna kunnen je hersenen beter werken als je weer gaat leren.
5-Koffie
Cafeïne dat in koffie of energy drank zit kan je enigszins uit een dip halen bijvoorbeeld na de lunch zo rond een uur of 2-3. Cafeïne is stimulerend en licht verslavend. Het is geen leerverbeteraar zoals bewegen.
Geen overmatig gebruik
Gebruik je meer dan normaal koffie of energydrank (> +/-5 per dag) dan heeft het geen verder stimulerend effect meer. Het kan zelfs tot klachten leiden zoals trillerigheid, zenuwachtigheid, slapeloosheid en misselijkheid. Overmatig gebruik over langere tijd kan zelfs leiden tot angst en depressie. Dus veel energydrank waarin veel suiker en cafeïne zit is dus zeker niet goed.
6-Slapen
Verwerkingstheorie
Eén van de gemakkelijkst uit te voeren tips voor sneller leren en hogere cijfers is gewoon slapen. Mar er komt wel wat bij kijken:
Onderzoek heeft aangetoond dat je brein ‘s nachts de ervaringen van de dag verwerkt en opslaat in het geheugen. Dit heet de verwerkingstheorie. Een slechte slaap zorgt voor een verminderde werking van het geheugen, een negatievere stemming ,verminderde aandacht en slechtere prestaties de dag erna.
Geen Scherm
Bijna iedereen doet het. Vlak voor het slapen gaan nog even op je telefoon, laptop tablet of TV kijken. Toch is dat niet zo goed. Een scherm verzorgt veel licht zeker als het dichtbij is. Dat verminderd de productie van een hormoon melatonine. Dat hormoon zorgt dat je slaperig wordt en dus een goede nachtrust krijgt.
Slaapkwaliteit
Alcohol en drugs
Niet of zo weinig mogelijk als je optimaal wilt presteren met leren.
Cafeïne
Koffie liefst niet meer na 4 uur voor het slapen gaan, want cafeïne wordt heel langzaam afgebroken in je lichaam.
Regelmaat
De regelmaat met slapen is belangrijk. Dezelfde tijd slapen en opstaan en voor jongeren minimaal 8 uur en liever 9 uur slaap, is goed om de beste leerprestaties te krijgen.
Lage kleurtemperatuur
Helemaal afzweren van een scherm 2 uur voor het slapen gaan is tegenwoordig niet meer realistisch. Iets dat al een beetje helpt is om het licht minder blauw te maken (Een lagere kleurtemperatuur dus) De nieuwste telefoons hebben deze instelling al vaak als optie. Zoek anders even op “flux” dan vindt je apps die het mogelijk maken om je scherm wat geler te maken waardoor je daarna beter in slaap zult vallen.
Sporten
Bewegen is key, zoals hierboven in de eerdere tips voor sneller leren en hogere cijfers al was aangegeven. Maar gedoseerd voor het slapen gaan.
Niet meer intensief sporten omdat dat je kerntemperatuur verhoogt en om in slaap te komen moet je lichaam juist 1 graad afkoelen. Aan de andere kant kan het in de winter wel zijn dat je slecht in slaap valt als je voeten te koud zijn. Om dat te voorkomen is een beetje bewegen juist wel weer goed, dus wat oefeningen doen om de doorbloeding te stimuleren een en beetje opwarmen zonder dat je begint te zweten is vooral in een koude slaapkamer is prima voor het slapen gaan.
Denk je dat je al deze tips voor sneller leren en hogere cijfers al aardig volgt en voel je je fit genoeg om een cursus te doen.
Klik dan hieronder om ons aanbod van cursussen te zien.