VCA Proefexamen

Een VCA Proefexamen is nu gratis beschikbaar komen op deze portal voor online cursussen. Ons proefexamen is een vorm van training. In dit artikel willen wij je wegwijs maken in de materie rondom de VCA opleidingen en examens.

Sneller leren

Je leert doordat je het examen doet, want aan het eind van het VCA proefexamen krijg je precies te zien welke vragen je goed hebt beantwoord en welke antwoorden fout waren. Bij de antwoorden staat een duidelijke uitleg over dat onderwerp. Het is dus heel handig want zo kun je enkel de informatie leren bij de foute antwoorden omdat je de goede toch al wist. Dat scheelt je veel tijd in het leren.

Dus test jezelf en leer tegelijkertijd.

Scores per categorie

Alle vragen zijn ook in verschillende categorieën verdeeld. Je kunt per categorie zien wat je hebt gescoord zodat je ook weet op welke onderwerpen je moet letten. Je kun zo snel nog wat bij leren waardoor je snel zal slagen voor het VCA examen.

Wat is VCA

VCA is de afkorting van Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Op de website van de VCA kun je alle informatie vinden over de achtergronden van de VCA regelingen.

Er zijn verschillende soorten VCA examens die benodigd zijn voor verschillende functies.

VCA website

VCA examen

Welk soort examen heb je eigenlijk nodig?

VCA Basis

Met het B-VCA diploma laat u zien dat u de basiskennis bezit van VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) zoals die gesteld is door VCA.
U geeft daarmee dus aan dat u veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met het milieu en de gezondheid van uzelf en anderen. 

Als je gaat werken voor een aannemer, dan moet je in de meeste gevallen een B-VCA diploma hebben. Bijvoorbeeld als je op een bij een bouwbedrijf of in een andere risicovolle omgeving werkt.  De werkgever en de opdrachtgevers moeten er voor zorgen dat er veilig gewerkt wordt, zodat niemand iets overkomt. Met een Basis VCA diploma heb je geleerd wat er op gebied van veiligheid wordt verwacht.

Wat houdt het B-VCA examen in?

De B-VCA bestaat uit kennis over onder meer de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen en het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen. 

Het  Basis – VCA examen bestaat uit 40 vragen en duurt 60 minuten. Je bent geslaagd als je minimaal 2.580 van de 4.000 punten (64,5%) hebt behaald.

VCA vol

Als je operationeel leidinggevende bij een aannemer bent of je bent ZZP-er? Dan moet je het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben. Daarmee toon je aan dat je voldoende van veilig werken weet en weet hoe je rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jezelf en de medewerkers waaraan je leiding geeft. 

De werkgever en de opdrachtgevers moeten er voor zorgen dat er veilig gewerkt wordt, zodat niemand iets overkomt. Met een VOL-VCA diploma weet je aan welke eisen jezelf en de medewerkers waaraan je leiding geeft, moeten voldoen. 

Wat houdt het VOL-VCA examen in?

De VOL-VCA bestaat uit kennis over onder meer de (Europese) wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen, VCA-certificering, bedrijfsnoodplan en het organiseren van toolboxvergaderingen. Een voorbeeld daarvan is de corona toolbox.

Het VOL – VCA en VCU – VIL  examen bestaat uit 70 vragen en duurt 75 minuten. Je bent geslaagd als je minimaal 4515 van de 7.000 punten (64,5%) hebt behaald.

VCU

Waarom een VCA Proefexamen?

Met het doen van een proefexamen test je je eigen kennis en kun je beoordelen of je het echte examen zal gaan halen. Het is natuurlijk zonde van het de onnodige examenkosten, de reiskosten en de verloren tijd als je het examen niet zou halen. Wij adviseren om pas een examen te gaan doen als je minimaal 70% haalt op een VCA Proefexamen.

Wat kost een VCA Examen?

Bij ons kun je je inschrijven voor een examen. De prijs daarvan vindt je in onze webshop

Waar kun je VCA Proefexamen halen?

De VCA lessen kunnen gevolgd worden bij iedere opleider die een gedegen kennis heeft van de VCA en de regelgeving over veiligheid gezondheid en milieu. Het examen moet afgelegd worden bij een

Hoe kun je meer leren over VCA opleidingen

Waarom VCA?