Netiquette staat voor de etiquette van het communiceren op het internet.

Op de forums en andere communicatie middelen van WebClass4U hanteren we een aantal regels om de communicatie goed te laten verlopen.

Hoofdregel:

Als je iets niet face to face tegen iemand zou zeggen. Zeg het dan ook niet online!

 1. Verstuur geen ongevraagde berichten aan anderen die niets met het onderwerp, leren, of deze site te maken hebben. Daarvoor zijn voldoende andere communicatiemiddelen beschikbaar.
 2. Voordat je een vraag in een forumdiscussie opwerpt, check of de vraag niet eerder is gesteld. Je zou het in “real life” ook niet hebben gedaan.
 3. Blijf bij het onderwerp. Voeg geen irrelevante links of plaatjes toe.
 4. Schrijf niet met hoofdletters. Dat komt over alsof je schreeuwt.
 5. Maak geen agressief of sarcastisch commentaar. Ook niet voor de grap. Doordat je stemgeluid en gezichtsuitdrukking niet is te horen of zien is het goed mogelijk dat de grap niet wordt begrepen met de negatieve gevolgen van dien.
 6. Vraag netjes en bedank iemand als je hulp van een ander vraagt en ontvangt.
 7. Respecteer de mening van je mede forumleden. Als je toch wenst tegen te spreken, doe dat dan met respect en door de valide argumenten van je “klasgenoot” te erkennen. Erken dat de ander een andere mening kan hebben.
 8. Als je antwoordt op een vraag van een ander wees er dan zeker van dat het correct is, of zeg het er duidelijk bij als je het niet zeker weet. Je kunt een ander in de problemen brengen door een fout antwoord te geven en die persoon zal niet blij zijn.
 9. Antwoord beknopt. Een lange uitleg op een éénvoudige vraag zal waarschijnlijk niet geheel gelezen worden
 10. Als je een vraag stelt en velen antwoorden er op, maak dan een samenvatting van de van de antwoorden zodat iedereen ervan kan profiteren.
 11. Wees niet brutaal of noem een ander stom of iets dergelijks. Je kunt het oneens zijn met andermans ideeën. Maar val de persoon niet aan.
 12. Als je refereert naar iets wat de ander heeft gezegd. Schijf dan kort wat de ander zei, zodat niet iedereen hoeft terug te zoeken waarnaar werd gerefereerd.
 13. Voordat je een vraag stelt, check of google of het antwoord niet erg gemakkelijk te vinden is.
 14. Check de meest recente opmerking in een discussie voordat je zelf een opmerking plaatst. Het issue kan opgelost zijn of de mening kan veranderd zijn.
 15. Wees vergevingsgezind. Als de ander een fout maakt ga dat niet inwrijven. Tenslotte maakt iedereen wel eens een fout.
 16. Doe een spellingscheck voordat je iets plaatst. Het kost weinig tijd en maakt het verschil tussen overkomen als sukkel of professional.
Chat, quote

Doe jezelf en anderen een plezier door deze regels na te leven.

We zullen je allen dankbaar zijn!

nettiquette