Beheerder Brandmeldinstallatie

Wordt beheerder brandmeldinstallatie

De functie beheerder brandmeldinstallatie ofwel BBMI, kun je op veel manieren invullen. Of je nu voor de techniek gaat, voor het contact met mensen, de vrijheid om je werk in te delen, of gewoon om op een niet te ingewikkelde manier goed geld te verdienen. Je bepaalt het zelf.

Korte introductie van de cursus voorBeheerder Brandmeldinstallatie.

Wat houdt de functie in?

Het werk bestaat uit 3 onderdelen:

 • Controle
 • Instructie
 • Algemene veiligheidsbewaking

Controle

Als beheerder zorg je er voor dat de brandmeldinstallatie altijd blijft werken alsof hij net nieuw is. Dat wil niet zeggen dat je hem zelf moet repareren als er iets mis is, maar jij bent degene die controleert en mensen aanstuurt die een eventueel probleem moeten oplossen.

De controle bestaat uit maandelijkse controle of de brandmeldinstalatie werkt zoals hij zou moeten werken. Dus een rookmelder moet reageren op rook , zorgen dat de slowwhoops (sirenes) afgaan, eventueeel lift wordt aangestuurd, flitslicht aangaat, luchtbehandelingsinstallatie wordt stopgezet, De PAC wordt gealarmeerd etc. etc. Daarnaast moeten bijvoorbeeld ook storingsmeldingen van de brandmeldinstallatie moeten worden gecheckt.

BBMI-Beheerder-BrandmeldInstallatie
Beheerder van de BrandmeldInstallatie aan het werk

Instructie

Brandmeldinstallaties zijn meestal niet echt gemakkelijke apparaten om te bedienen. Ze zij allemaal verschillend. Er is geen eenheid in bedienen. Zelfs de brandweer weet soms niet eens hoe ze het alarm van een specifieke brandmeldcentrale uit moeten zetten.

Toch is het van belang dat als jij er bijvoorbeeld niet bent, er toch een aantal mensen zijn die in ieder geval de meest eenvoudige functies kunnen bedienen. Als beheerder heb jij de meeste parate kennis van de brandmeldinstallatie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de BHV medewerkers te betrekken in de maandelijkse controle zodat zij bekend worden met de procedures zoals zoemer en sirenes uitschakelen, de brandmeldcentrale en handbrandmelders resetten.

Ook kun je de andere bewoners / medewerkers in het gebouw informeren om te zorgen dat er niet onnodige brandalarmen ontstaan.

Algemene veiligheidsbewaking

Natuurlijk ben je niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebouw waar je werkt. Maar het is een goede gewoonte om de brandveiligheid en de brandveiligheidsvoorzieningen in het gebouw met de controle van de brandmeldinstallatie mee te nemen. Dus je checkt de vluchtwegen, nooddeuren, de blusmiddelen, de noodverlichting en vluchtroute aanduiding en soms ook complexere installaties zoals rookafzuigingsinstallates etc.

Met jouw kennis die je hebt opgedaan tijdens de cursus Beheerder Brandmeldinstallatie en je praktijk ervaring door de controles wordt je al snel een soort spin in het web en is het goed dat jij deze kennis inzet om anderen daarmee te inspireren op veiligheid te letten. Daarmee vergroot jij je waarde voor je organisatie.

Preventiemedewerker en beheerder brandmeldinstallatie-als-spin-in-het-web
Naast de Preventiemedewerker ook de Beheerder van de Brandmeldinstallatie als spin in het web

Waarom beheerder brandmeldinstallatie worden?

meerdere Afwisselend

Afwisselend

De functie van Beheerder Brandmeldinstallatie is een leuke afwisselende functie die je deels zelfs naar je eigen inzicht kunt invullen. Niet zwaarDe controles, communicatie en administratieve afhandelingen zijn licht werk,

mensen Mensenwerk

je hebt contact met veel mensen binnen en buiten je organisatie

kennis Kennis

Je hebt kennis nodig die je tijdens de cursus beheerder brandmeldinstallatie opdoet en vervolgens in de praktijk uitbreid. Daardoor wordt je de enige in jouw organisatie met die kennis en vaardigheden.

geld Goed betaald

Als je het werk als zelfstandige voor meerdere bedrijven, full time gaat doen is het een goed betaalde functie.

Is het verplicht om een beheerder voor een brandmeldinstallatie te hebben?

Hierover kunnen we kort zijn. Ja het is verplicht om een beheerder aan te stellen. Dit is vastgelegd in de NEN 2465 norm. De gemeente of afdeling preventie van de brandweer doet regelmatig controles voor het brandveilig gebruik. Dit wordt gedaan naar aanleiding van de gebruiksmelding of omgevingsvergunning.

In geval van een brand zal altijd gekeken worden of de gebruiker van het gebouw en de installatie de voorschriften hebben nageleefd. Ook de verzekeringsmaatschappij zal checken of er niet sprake is van een nalatigheid zodat ze niet hoeven uit te keren.

Hoe wordt je beheerder brandmeldinstallatie?

Om beheerder te worden dien je een opleiding te volgen. Vroeger werd de functie ook wel aangeduid als “Opgeleid Persoon” dat geeft al aan dat de opleiding van groot belang is. Je dient een uitgebreide kennis van brand, brandveiligheid en brandveiligheidsvoorzieningen te hebben. Het is niet heel erg moeilijk en ook weer niet te technisch, maar het is toch wel een pittige cursus van ongeveer één dag op MBO niveau.

Voor een werkgever of voor jezelf?

Er zijn drie manieren om de functie van beheerder brandmeldinstallatie uit te voeren.

 1. Als nevenfunctie naast je bestaande baan voor een werkgever.
  • Je bent dan meestal verantwoordelijk voor het beheer van één brandmeldinstallatie in het gebouw van je werkgever.
 2. Als hoofdfunctie voor een werkgever die de dienst Beheer van Brandmeldinstallaties aanbied aan hun klanten.
  • Je verzorgt dan het beheer van de brandmeldinstallaties van meerdere klanten. Je rijdt dan routes langs diverse gebouwen waar je de maandelijkse controles van de brandmeldinstallaties uitvoert.
 3. Als zelfstandige
  • Als zelfstandige kun je je eigen klanten hebben waarvoor je het beheer van hun installaties verzorgt.

De keuze hoe jij de functie wilt uitvoeren is heel erg afhankelijk van de werk zekerheid en de vrijheid die je wilt hebben. Natuurlijk heb je als zelfstandige de meeste vrijheid, verdien je met het werk het meeste per uur, maar heb je ook de meeste kosten en het hoogste risico dat je op een gegeven moment minder opdrachten hebt en dus nieuwe klanten zal moeten zoeken.

Dat kan voor de brandmeldinstallatie op jouw locatie, maar je kunt het ook als dienst aanbieden voor andere bedrijven en zo je eigen bedrijf starten. Natuurlijk kun je ook bij diverse brandbeveiligingsbedrijven aan het werk gaan als beheerder brandmeldinstallatie.

Veel contacten

Communicatieve vaardigheden zijn belangrijk. Ook al is het niet zo heel vaak, maar als beheerder van de brandmeldinstallatie heb je contacten met veel verschillende instanties en personen. Jij bent waarschijnlijk de enige in jouw organisatie met kennis van de brandmeldinstallatie in jullie gebouw en er zijn veel instanties betrokken bij de brandveiligheid van gebouwen. Ook al hoef je niet direct zo veel zaken uit te voeren, je zult wel betrokken worden in de onderlinge communicatie.

Beheerder Brandmeldinstallatie binnen de eigen organisatie van een gebouw.

Interne-BBMI-en-organisatie

Beheerder Brandmeldinstallatie buiten de organisatie. als zelfstandige of via een BBMI dienstverlener

Externe-BBMI-en-organisatie

Wat kan webclass4U voor jouw betekenen?

Wij hebben wij cursussen en aanvullende informatie om beheerder te worden van één of meer brandmeldinstallaties. Ga nu naar webclass4u.nl en schrijf je in voor de goedkoopste BBMI cursus van Nederland.

Waarom WebClass4U

Er zijn andere aanbieders van cursussen voor Beheerder Brandmeldinstallatie wat maakt ons uniek?

elearning Modern online elearning platform

Wij bieden een online cursus aan met voorbeeld video’s duidelijke uitleg en niet enkel een PDF.
We leveren diverse materialen zoals checklists, logboekinhoud etc. om het werk in de praktijk te vergemakkelijken.
We leveren een officieel certificaat / diploma
De cursus is scherp geprijsd

elearning Ook praktijk cursus

Naast de online cursus bieden we ook nog een praktijk ondersteuning aan.
Onze praktijk cursus is op de eigen locatie, op de eigen installatie, niet op een standaard cursus bord installatie.

Wat zeggen onze cursisten van onze cursus beheerder brandmeldinstallatie?

Hoe ziet een standaard BBMI cursus er uit? en hoe gaat het bij WebClass4U

Huidige gang van zaken bij standaard BBMI cursussen

De meeste cursussen beheerder brandmeldinstallatie die door andere aanbieders worden gegeven is een cursus in een klasje op de locatie van de cursus aanbieder. De docent geeft les aan de hand van +/- 163 Powerpoint slides.

BBMI klas
BBBMI klas

Aan het eind van de dag kunnen de cursisten zelf een alarm maken en uitzetten op een kleine brandmeldinstallatie die is gemaakt op een instructiebord.

Op zich is hier niets mis mee, maar de brandmeldinstallatie in je eigen gebouw werkt geheel anders.

Er zijn tientallen verschillende merken en honderden verschillende typen. Zelfs twee installaties van hetzelfde merk en type zijn bijna altijd verschillend geprogrammeerd.

Kortom elke brandmeldinstallatie is uniek.

Oefen Brandmeldinstallatie op paneel
Standaard brandmeldinstallatie op oefenbord.

Vervolgens maak je in de twee weken volgend op deze cursus, een praktijk opdracht.

Na twee weken kom je terug voor een halve dag en doe je het examen.

Weer twee weken later ontvang je de examenuitslag en je diploma als je het hebt gehaald.

Meer vrijheid met WebClass4U opleiding

Wij hebben er voor gekozen om het theoretische deel online te doen, zodat je in je eigen tempo kunt leren op het moment dat jou schikt op de plaats die jij wilt. Je kunt elk moment stoppen en later verder gaan. Dit is veel relaxter dan in een klas waar de docent het tempo bepaald.

Na een succesvol afgerond online examen en praktijk opdracht ontvang je direct je diploma.

Daarna kun je zelf besluiten of je nog een aanvullende uitleg op je eigen locatie met je eigen brandmeldinstallatie wilt hebben.

 • Onze opleiding bied dus meer keuze vrijheid.
 • Ook kans om het voor een veel lagere prijs te doen
 • Beter aansluitend op de eigen installatie
 • profiteer van een korting door met een collega de cursus samen te doen

Online controle en beheer

Het controleren van de brandmeldinstallatie dient te worden geregistreerd om het voor Brandweer en andere instaties controleerbaar te maken.
Dat is één van de taken van de beheerder. Om te zorgen dat ook na een calamiteit als een brand, de verplichte registratie beschjikbaar blijft, is het noodzakelijk om het logboek ook online beschikbaar te hebben.

Digitaal logboek brandmeldinstallatie

Teneinde het ook voor de beheerder gemakkelijk te maken hebben wij voor zowel de controles als de logboekregistratie een online systeem beschikbaar op deze portal. Klik hieronder om een voorbeeld te bekijken.

212